Штедливите светилки лошо влијаат по здравјето на човекот.
Датум: 4/20/2011

Штедливите светилки кои “на сила“ ги воведе Европската унија во домовите на своите жители, а ОН повикува на нивно воведување во целиот свет, можеби се добри “здравјето“ на нашата планета, но не се баш добри за здравјето на луѓето кои живеат на неа.

Тоа го јавува германскиот NDR во репортажаra објавена во својот магазин Markt. Тестирањата кои биле спроведени за потребите на репортажата покажале дека вклучените светилки испуштаат “отровни“ материи.

Во лабораториските истражување е откриено дека штедливите светилки од одредени произведувачи содржатфенол кој може да делува канцерогено.

Фенолот се ослободува од светилката кога истата е вклученa, а во организмот стигнува преку дишење. Доколку концентрацијата во воздухот е висока, се јавува иритација на слузницата и проблеми со срцето и дишните патишта.

Производителите тврдат дека во штедливите светилки фенолот се наоѓа во лепакот и поединечните компоненти каде има улога на омекнувач. Меѓутоа, фенолите не се единствените “отрови“ кои ги испуштаат овие светилки.

Штедливите светилки се опасни и затоа што содржат 2,8 милиграми жива, па во случај на погрешно ракување со нив може да дојде до излевање на живата која може да ги оштети бубрезите и која претставува особена опасност за бремените жени, децата и домашните миленичиња.

Воедно, потврдено е дека може да предизвикаат слабеење на видот и мигрени, па Migraine Action Association им препорачува на луѓето кои патат од таа болест да користат други извори на светлина додека читаат.

Сепак, доколку сте загрижени за нивното штетно влијание врз здравјето како алтернатива може да ви послужат се попопуларните ЛЕД светилки, кои не содржат никакви отровни и штетни материи. ЛЕД технологијата е пријател и на природата и на човекот.

 
 
4/20/2011
Штедливите светилки лошо влијаат по здравјето на човекот.
11/10/2009
Потпишан договор за соработка помеѓу REXUS и MACEF